Koltuk Nasıl Temizlenir?
  • Halı Yıkama Bul
  • 24 Aralık 2021
  • 131

Koltuk Nasıl Temizlenir?

Koltuk temizliği yaparken bazı temel unsurlar ve püf noktaların bilinmesi koltuk temizliği esnasında sizlere birçok konuda yardımcı olacaktır. Koltukların kumaş çeşitlerine göre farklı temizleme stilleri mevcuttur. Bu yöntemleri kullanarak koltuk kumaşlarını yıpratmadan ve deformasyona uğratmadan temizleme işlemlerini kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Sizlere bu yazımızda farklı koltuk yapılarına göre temizleme yöntemlerinden bahsedeceğiz.

Özellikle ev temizliği yaparken, koltukların tam anlamıyla iyi bir şekilde temizlenmesi halı ve perdelerin temizliği kadar kolay bir işlem değildir. Doğru bir biçimde temizlenmeyen koltuklar, kirlerin zaman içerisinde yapılarında diplere inmesine ve derinlemesine bir kirlenmesine sebep olabilir. Kumaşların içerisine hapsolan bu kirlerin temizlenme işlemleri oldukça zordur. Bu yüzden dikkat ve doğru yollarla koltukların temizlenmesi gerekiyor. Bu konu ile alakalı olarak hem özgün hem de etkili olacak koltuk temizleme yöntemlerini sizlere öneriyoruz. Koltuk temizlemede en öneli yollardan biri koltukların kumaş yapılarına göre temizleme uygulamalarıdır. Kadife, deri, pamuklu ve süet olan koltuklar farklı şekillerde temizlenmelidir. Düzenli bir biçimde koltukların temizlenmesi ev kokusunu ve aura’sını değiştirip ortamda ferah bir atmosfer oluşturur.

Süet Yapıya Sahip Koltukların Temizliği Nasıl Yapılır?

Süet yapıya sahip olan koltuklardan leke çıkarmak diğer koltuk çeşitlerine göre oldukça zor bir işlem gerektirir. Lekeler yıkanıp silinse de kurulandıktan hemen sonra izlerin bir, bir ortaya çıktığı kolayca gözlemlenebilir. Süet koltuklar temizliği yapılırken kullanılması gereken en etkili yöntemlerden biri sprey şişelerin içerisine alkol ekleyip lekeli bölgelere püskürtme işlemi uygulayıp, bu işlemin hemen arkasında yumuşak yapıya sahip olan bir fırça yardımı ile silinebilir. Bu yöntemin kullanılması koltukların üzerinde oluşan kirlerin daha hızlı çıkmasına yardımcı olur.

Süet koltuklara bulaşan yağ lekelerinin çıkarılması için yağın dökülmüş olduğu bölgelere tuz dökülmeli ve 10 dakika kadar tuz bekletilmelidir. Bu işlemlerin hemen ardında temizleme işlemleri uygulamadan tekrar tuz dökülmeli ve hijyenik olan bir mikro fiber bez yardımı ile silinmelidir. Bu yöntemler süet koltukların üzerindeki yağ lekelerinin çıkarılmasını kolaylaştıran yöntemlerdir. Koltukların daha iyi bir biçimde temizlenmesi için kullanılması gereken maddelerden biri de sirkedir. Bulaşık deterjanı ve sodanın karıştırılması ile su hazırlanır ve koltuklar hazırlanmış olan su ile iyi bir şekilde silinir. Süet koltukların üzerinde oluşan leke ve kirlerin arınması oldukça kolaylaşır.

Koltukların temizlenmesi için etkili olan diğer yöntemlerden biri de beyaz sabun kullanmaktır. Saf su ve beyaz sabun yardımı ile koltukların üzerindeki kir ve lekelerin çıkarılması oldukça etkili yöntemlerden biridir. Sık bir biçimde bu uygulamanın tekrar edilmesi, koltukta oluşmuş kalıcı lekelerin zamanla geçmesini sağlar.

Deri Koltuk Temizliği Nasıl Yapılır?

Temizliği en kolay görünen koltuk çeşitlerinden biri olan deri koltuklar dikkatli temizlenmezse, hızlı bir biçimde solma ve deforme olma durumları olabilir. Deri koltukların temizliği yüksek miktarda kimyasal maddenin bulunduğu çamaşır suları, bulaşık deterjanı ve tuz ruhu gibi ürünlerin kullanılmamasına dikkat etmeniz gerekiyor. Deri koltukların üstünde oluşan lekelerin hızlı bir biçimde çıkarılması için beyaz saf sabun ve su ile temizleme işlemlerinin yapılması yeterlidir. Bu konu ile alakalı dikkat edilmesi gereken en önemli unsurlardan biri koltukların renklerinin solmaması adına yüksek miktarda sabun ve su kullanmamaktır. Silme işlemlerinin gerçekleştirilmesi ve sonrasında durulama ve iyice kurulama işlemlerinin yapılması gerekir.

Kadife Koltuk Nasıl Temizlenir?

Leke çıkarma işlemlerinin en zor olduğu koltuk çeşitlerinden biri kadife yapılı koltuklardır. Kadife kumaşların yıpranmaması adına daha dikkatli temizlenmesi gereken koltuklardır. Sert fırça ve bez kullanmadan yumuşak bezler yardımı ile temizlenmesi önerilir. Kadife kumaşlı koltuklar temizlenirken bulaşık deterjanı ve suların karıştırılmasıyla silinme işlemlerinin gerçekleştirilmesi oldukça önemli olan konular arasındadır. Bu yüzden lekeli olan bölgelere karbonat sürüp 2 dakika bekleme işlemleri yapıldıktan sonra ılık su ile silinmelidir. Bütün bu yöntemlerin uygulanmasında dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri kadife kumaşların yapısının bozulmaması için aşırı sıcak su kullanımlarından kaçınmak ve kadife tüylerinin yönüne doğru silme işlemlerinin uygulanmasıdır.

Pamuklu Kumaş Yapılı Koltuklar Nasıl Temizlenir?

Pamuklu olan koltukların temizlenme işlemleri oldukça kolay ve pratiktir. Bir fincan ılık su, bir fincan sirke, sıvı sabun ve Arap sabunu karıştırılıp koltukların üzeri yumuşak bez yardımı ile silinir ve aynı biçimde durulama işlemleri yapılır. Koltukların üzerinde lekelerin ve kirlerin daha etkili bir biçimde temizlenmesine yardımcı olur.

Tay Tüyü Koltukların Temizliği Nasıl Yapılır?

Temizlenmesi en hassas olan tay tüyü koltukların temizliği sert bez ve fırçalar ile yapılırsa, bu yapıya sahip olan koltuklar oldukça çabuk yıpranır. Bu durumdan ötürü daha hassas ve daha dikkatli bir şekilde temizlenmesi gerekir. Tay tüyü koltukların temizlenmesi için önerdiğimiz temizlik yöntemi, sirke, sabun ve şampuanın karıştırılması ve koltukların üzerinin silinmesidir. Temizliği oldukça kolay olan tay tüyü koltuklarda dikkat edilmesi gereken en önemli konu hassasiyettir. Yeterli hassasiyet gösterilirse bu işlemler ile koltuklar kolay bir biçimde temizlenir. Hazırlanmış olan sular ile koltukları sildikten hemen sonra durulama işlemlerinin yapılmasıyla temizlik işlemleri tamamlanır.

Sizlere bahsettiğimiz tüm yöntemler dışında koltuklarınızı aspirinler ile kolay bir şekilde temizleyebilirsiniz. Günümüzde birçok marketin temizlik reyonlarında kolay bir şekilde bulabileceğiniz aspirinler koltukların temizliğinde oldukça etkili olan maddelerden biridir. Bir kova soğuk suyun içerisine dökülen aspirin ile koltuklar iyi bir biçimde silinip durulanmalıdır. Böylelikle koltuklarınıza bela olan toz, kir ve yağ lekelerinden kolayca kurtulmuş olursunuz.

Sizlere bu yazımızda koltuk temizliği hakkında detaylı bilgiler verdik. Koltuk ve diğer eşyalarınızın temizlikleri ile alakalı bilgi almak için internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.