Halı Yıkama Bul
Çay Dökülen Halı Nasıl Temizlenir?
  • Halı Yıkama Bul
  • 27 Aralık 2021
  • 363

Çay Dökülen Halı Nasıl Temizlenir?

Halılar evlerimizin olmazsa olmazıdır. Estetik görüntüsünün yanında kışın soğuk zemin ile doğrudan temas etmesini önler. Hemen herkesin evinde, her odada bir tane halı veya kilim benzeri bir eşya bulunur. Yerde olması nedeni ile en fazla kirlenen veya kirlenme ihtimali olan eşyalarda bunlardır.

Bu kirlerden bazıları sadece silinerek gitse de bazıları çok daha zorlayıcıdır ve halı üzerinde leke bırakır. Ülkemizde çay ve kahve tüketiminin fazla olmasına da bağlı olarak en fazla karşılaşılan leke de yine çay ve kahvedir. Peki çay dökülen halı nasıl temizlenir? Kahve lekesini çıkarmada en etkili çözüm hangisidir?

Çay Lekesi Halıdan Nasıl Çıkar?

Çay lekesi nasıl temizlenir açıklamadan önce en etkili yolun hızlı hareket etmek olduğunu belirtelim. Çay veya kahve döküldüğünde aşağıda vereceğimiz yöntemleri uygulamadan önce peçete veya kağıt havlu kullanarak halıda kalan kahveyi alın. Böylece lekenin derinlere işlemesini önleyebilirsiniz. Halıdaki fazla kahveyi aldıktan sonra aşağıda belirttiğimiz adımları izleyebilirsiniz.

Çay lekesini halıdan çıkarmanın farklı yolları vardır. Bunlardan halı tipine ve yapısına uygun olan bir tanesi seçilerek uygulanması halinde lekeler temizlenebilir.

Çay lekesini çıkarmada en fazla tercih edilen yöntem çamaşır suyu ve benzeri temizleyicileridir. Bu maddeler yapısı nedeni ile iyi birer temizleyici olsa da bazı halılara zarar verebilirler. Üstelik ağırtıcı özelliği bulunan bir çamaşır suyu kullanılırsa leke yayılabilir ve daha derine işleyebilir. Böyle bir durumda leke sonsuza kadar halı üstünde yer edinebilir.

Bu nedenle çamaşır suyu ve benzeri etkiye sahip bir temizleyici kullanacaksanız ağırtıcı özelliğinin olmaması gerekir. Bu tür bir çamaşır suyu bulduktan sonra sadece lekenin olduğu yerde döküp beklemeniz yeterlidir. Bir süre sonra leke çözülecektir. Çözündüğünü gördükten sonra yumuşak bir bez ile bölgeyi silebilirsiniz. Ardından çamaşır suyu kullanılan yerin su ile durulanması gerekir.

Bunun dışında yaygın olarak kullanılan leke çıkarma yollarından birisi de limon ve sabundur. Ufak bir kap içine limon ve sabunu karıştırarak yeni dökülen kahve ve çay lekesini çıkarabilirsiniz. Bu işlemde leke çıkana kadar halıyı bu karışım ile silmeniz gerekir.

Kabartma Tozu ile Çay Lekesi Temizleme

Kabartma tozu da çay lekesi çıkarmada tercih edilen yöntemlerden biridir. Bunun için nemli bir bezi kabartma tozuna bulayarak lekeli yeri silmeniz yeterlidir. İlk silmenizde leke tam olarak çıkmayabilir. Ancak bez üzerinde çayın renginin çıktığını görebilirsiniz.

Bezi duruladıktan sonra tekrar temiz bezi kabartma tozuna bulayın ve aynı yeri tekrar silin. Leke çıktıktan sonra yine bezi temizleyerek burayı durulayın.

Sirke Kullanılarak Çay lekesi Çıkarma

Sirke sadece halılarda değil genel temizlikte de ev hanımlarının tercih ettiği bir üründür. İçindeki maddeler nedeni ile doğal olarak en iyi dezenfektan olduğu söylenebilir. Sirke iyi bir temizleyici ve koruyucu olmasına rağmen halılarda leke çıkarma konusunda o kadar da başarılı değildir. Sirkeler yalnızca yüzeyi temizler ve yapısı sebebi ile daha parlak hale getirir. Ancak çözücü özelliği diğer ürünlere göre düşük olduğundan leke çıkarmak için kullanıldığında istenilen sonuçları vermeyebilir.

Doğal bir temizleyici olan sirke, halıya zarar vermeyeceğinden çay döküldüğünde diğer malzemeleriniz yoksa bunu kullanarak da lekeyi çıkarmayı deneyebilirsiniz. Bunun için beyaz sirkeyi ılık su ile karıştırın. Ardından bezi çok ıslak olmayacak şekilde bu karışıma batırın. Suyunu iyice sıktıktan sonra lekeli yeri temizlemeye başlayın. İki sefer bunu yaptıktan sonra leke hala çıkmıyorsa veya çok az iz kalmışsa temiz bir bez ile burayı durulayın ve yine temiz bir bezi lekeli yerin üzerine koyarak bir gün boyunca bekletin.