Halı Yıkama Bul
Halı Silmek İçin Ne Kullanılır?
  • Halı Yıkama Bul
  • 27 Aralık 2021
  • 198

Halı Silmek İçin Ne Kullanılır?

Çok fazla belli olmasa da halılar toz ve kiri içinde tutar. Ev eşyaları içinde en kirli yer halılardır. Halıları temizlemek, özellikle küçük çocukların olduğu evlerde sağlık açısından önemlidir. Düzenli aralıklarla halıların yıkanması gerekir. Yılın belli bölümlerinde halıları bu işi profesyonel şekilde yapan halı yıkama firmalarına vermek halıların toz ve kirden arınmasını sağlar. Ancak bu süre arasında halıları evde de temizlemek hijyenik açıdan olumlu bir katkı sağlar.

Evde halı temizliği yaparken öncelikle halı üzerinde el ile alınabilecek maddeleri alın. Saç, kıl, yemek kırıntısı gibi maddeler temizlik öncesinde halıdan uzaklaştırılmalıdır. Bunun için elektrikli süpürge de kullanılabilir. Fırça ile temizlemeye uygun bir halınız varsa, halı temizliği için üretilen sert fırçaları da tercih edebilirsiniz.

Elektrikli süpürge yardımı ile büyük maddeleri aldıktan sonra bir kova suyun içine çeşitli temizleyiciler ekleyerek temiz işlemine başlayabilirsiniz. Temizleyici olarak çamaşır suyu ve benzeri kimyasallar kullanmayın. Özellikle pahalı halılarda çamaşır suları dokuya zarar verebilir. Bunun yerine normal sabun kullanabilirsiniz.

El Dokuması ve Yün Halılar Nasıl Silinir?

El dokuması ve yün halılar genelde pahalıdır. Bu nedenle dikkatlice silinmesi gerekir. Dokuma ve yün halılarda kesinlikle çamaşır suyu kullanmayın. Halı için oldukça zararlıdır. Aynı durum arap sabunları için de geçerlidir. Arap sabunları yapısı nedeni ile halı üzerinde çamaşır suyunun vereceği etkinin benzerini verir.

Halı yıkama makineniz varsa deterjan olarak yün ve dokuma halılar için üretilmiş deterjanları tercih edin. Normal halıları yıkarken kullandığınız diğer temizleyiciler bu halılara zarar verebilir.

Halıdaki Lekeler Nasıl Çıkarılır?

Bazı lekeler el ile temizleyerek çıkmayabilir. Bunlar için yüksek ısıdaki su ve çeşitli temizleyiciler ile halının yıkanması gerekir. Bu sıcaklıktaki bir suya el ile temas edilemeyeceğinden halı yıkama işi yapan firmalardan yardım almak daha doğrudur.

Basit lekeler için ise evde yapılacak bazı uygulamalar vardır. Bunlarda bir tanesi karbonatlı sudur. Karbonat ile suyu karıştırdıktan sonra fırça yardımı ile lekeli bölgeyi silin. Fırçanın halıya zarar vermeyecek bir maddeden üretilmiş olmasına dikkat edin. Uygulamayı yaptıktan sonra biraz bekleyin ve ardından durulama yapın.

Halı Yıkarken Hangi Bezler Tercih Edilmelidir?

  • Halıları silerken mikrofiber bezleri tercih etmeniz halınınızın çok fazla ıslanmasını engeller. Kullandığınız bezi sık sık durulamayı da unutmayın. Bezi çok fazla kullanarak halıları sildiğinizde halı üzerinde leke varsa bunların yayılmasına ve içine işlemesine neden olabilirsiniz.
  • Halıları silerken, temizlik işini kolay hale getiren, daha iyi sonuçlar almanızı sağlayacak bazı püf noktalar vardır.
  • Bunlardan ilki halının püskülü veya saçakları varsa onların ayrıca silinmesi gerektiğidir. Saçaklar halıdan daha fazla kirlenir. Aralarına çok fazla toz ve kir çeker. Bu nedenle iyi bir fırça ile saçakların arasının temizlenmesi gerekir.
  • Temizlik yaparken organik malzemeler kullanmaya dikkat edin. Kısa vadeli çözümler için sirke ve karbonat tercih edilebilecek, halıya zarar vermeyecek doğal ürünlerdir. Halıların temizlik sonrası daha parlak ve yeni görünmesini istiyorsanız beyaz sirke kullanabilirsiniz. Beyaz sirke aynı zamanda iyi bir dezenfektandır ve halı üzerindeki bakterileri de büyük ölçüde yok eder.
  • Sirke ve karbonat dışında çamaşır sodaları da tercih edilebilir. Çamaşır sodaları da içinde zararlı kimyasallar içermediğinden halıya zarar vermez.
  • Bunlar evde yapılacak temizleme işlemleridir. En kesin sonuçlar profesyonel halı yıkama firmaları ile çalışarak alınır. Ayrıca halıları elde yıkamak su israfına neden olacağından, maddi açıdan da halı yıkama firmaları daha avantajlıdır.