Halı Nasıl Silinir?
  • Halı Yıkama Bul
  • 24 Aralık 2021
  • 71

Halı Nasıl Silinir?

Günlük ve düzenli bir biçimde halılarımıza süpürme işlemi uygulasak dâhi, temizliğe belirli bir süreden sonra halılar ihtiyaç duyacaktır. Zaman içerisinde biriken tozlar, evcil hayvanların bıraktığı izler, üzerine dökülmüş olan çay ve kahve lekeleri evinizin görüntüsü ve ailenizin sağlığı için negatif etkiler yaratabilir. Halı nasıl silinir? Evde halı nasıl yıkanır? Tarzındaki soruların cevaplarını ve önemli noktalarını sizlere bu yazımızda anlatıp, sizleri aydınlatacağız, böylelikle sizlerde evlerinizde kendi imkânlarınız ile halılarınızı silip yıkayabileceksiniz.

Yakın geçmişimize baktığımızda, halı yıkama, mahallelerimizdeki komşularımız ile yaptığımız çocukların su ile eğlenip oyun oynadığı etkinliklerdi. Bugünlerde ise detaylı halı temizliği gerektiğinde sık bir biçimde halılar yıkamaya veriliyor ve yıkama makineleri kullanılıyor. Zamanla biriken tozlar, çay ve kahve lekeleri halılarımız konusunda bizlere tehdit oluşturan durumlardır. Lekeler olmasa bile halılarımız her zaman temizliğe ihtiyaç duymaktadır. Aksi durumda halılarımız, toz ve bakterilerin birikip çoğaldığı bir ortam haline gelir. Bu durum alerjisi olan bireyler için büyük bir tehdittir. Astım gibi hastalığa sahip olan bireyler için bu durum büyük bir tehdittir.

Halı temizleme konusunda bizleri en çok uğraştıran durum, mobilyaların yerinden çekilmesi ve halıların kurumasını beklemektir. Yazımızın ileriki yerlerinde sizlere önerdiğimiz halı silme ve temizleme yöntemleri sayesinde halılarınız çok daha temiz ve uzun ömürlü olacak.

Etkili Halı Temizleme Ürünleri

Halı temizleme işlemleri esnasında sabun ve suyun işe yaramadığı bazı özel durumlar yaşanabilmektedir. Özellikle ağır ve zorlu lekeler, koku ve biriken tozlar, halıdan leke çıkarma konusunda halı şampuanı veya tozu genel olarak tercih edilen ürünlerdir. Uğraşması zor olan lekeler için yeterli zaman yok ise şampuanın kurumasının zaman alması, iyi kaliteli bir halı tozu denemek sizler için doğru bir tercih olabilir. Toz ürünlerin temizlenmesi diğer ürünlere göre daha basittir. Şampuanla aynı temizliği sağlarlar.

Halı Temizleme Tozu ile Halı Silme Nasıl Yapılır?

Halı temizleme tozlarının kullanımları oldukça basittir. Karbonat ve halı temizleme tozu aşağıda belirtilen biçimlerde kullanılabilir;

  • Toz halının üzerine eşit miktarda serpilir.
  • Yaklaşık 30 dakika halı üzerinde bekletilen toz, gecenin bütününde bekletilirse daha etkili sonuçlar alınabilir. Bu süre zarında, serpilmiş olan toz, halıda oluşan kirleri yumuşatır ve kokuların giderilmesini sağlar.
  • Son adımda halınızı elektrikli süpürge ile süpürün.

Halı Şampuanı İle Halı Silme İşlemleri?

Halı şampuanlarını kullanmak, halı temizliğinde etkili olan bir temizlik alternatifidir. Birçok çeşidi olan bu ürünlerin kullanımını yapmadan önce talimatlarını mutlaka okuyunuz;

  • Talimatlarında tam tersi belirtilmemişse halılarınızı büyüklüklerine göre yeterli oranda şampuanı su ile karıştırın.
  • Halınızı fazla ıslatmayın ve gereksiz deterjan harcamakla uğraşmayıp, halının kuruma süresini uzatın.
  • İnatçı olan lekelerin temizliğini sert yapıya sahip olan fırçalar ile yapın.
  • Sonrasında halıyı kurumaya bırakınız.
  • Kuruma işlemlerini gerçekleştirdikten hemen sonra şampuan kalıntılarını elektrikli süpürge yardımı ile süpürünüz.

Halıdan Leke Çıkarmanın Püf Noktaları Nelerdir?

Lekelerin kurumadan, halıya yapışmadan önce temizlenmesi oldukça etkili olan yöntemlerden biridir. Lekelerin bastırılarak temizlenmesi sürterek ovalanması, lekelerin halıya daha fazla bulaşmasına sebep olabilir. Halı lekeleri ne ile çıkar diye düşünüyorsanız, deterjanları kullanabilirsiniz, lekelerin çeşitlerine göre aşağıda sizler için belirttiğimiz teknikleri uygulayabilirsiniz;

  • Sakızlar gibi yapışkan maddelerin üzerine buz sürmek lekelerin sertleşmesini sağlar ve temizliğini kolay bir hale getirir.
  • Koku bulunduran lekeler için eşit miktarda ılık su ile sirkeyi karıştırıp, sonrasında lekelerin üzerine temizlik bezleri ile sürebilirsiniz.

Halı Ne ile Silinir?

Evde olan halılarınızı temizlemek için kullandığınız ürünlerin başında halı şampuanları ve halı temizleme tozları gelmektedir. Fakat evinizde halı silmek için oldukça doğal yöntemleri tercih edebilirsiniz. Örnek olarak sirke ve karbonatın karışımı hem bakteri imhası, hem de lekelerin çıkarılması konusunda tercih edilebilir. Halılarınızı temizlerken su çekebilen bir süpürgeye sahip değilseniz sünger kullanabilirsiniz. Elinizle halıları silmek için en iyi alternatifler, süngerler, süngerli paspaslar ve mikrofiber bezlerdir.