Halı Yanığı Nasıl Geçer?
  • Halı Yıkama Bul
  • 21 Ocak 2021
  • 211

Halı Yanığı Nasıl Geçer?

Halı yanığı, pek çok evde rastlanan olumsuz bir durum. Özenle satın aldığınız bir halıda yanıkların meydana gelmesi ekonomik açıdan sizi zarara uğratabilir. Fakat birkaç yöntem sayesinde halı yanıklarını onarabilir, halınızın eskisi gibi harika görünmesini sağlayabilirsiniz. Halı yaması ile halınıza yeniden hayat verebilirsiniz. Bu hem makul bir yöntemdir hem de ekonomik açıdan tasarruf etmenize izin verir. Şimdi, halı yanığını nasıl onarabileceğinizden söz edelim.

Halı Yanığı ve Onarımı

Halı yanığı için hasarlı bölgeyi yama işlemiyle onarmanız mümkün. Hasarlı alanı dikkatlice kesip, aynı boyuttaki bir halı parçası ile alanı yenileyebilirsiniz. Bu basit işlem için ayrıntıları şu şekilde açıklayabiliriz:

Halı Yanığı Onarımı İçin Neye İhtiyacınız Var?

  • Dikiş silindiri veya eski bir tarak
  • Halı bıçağı ya da maket bıçağı
  • Yama yapılacak halı parçası
  • Çift taraflı halı bandı

Halı Yanığı Onarımı İçin İşlem Adımları

Halı yanığını onarmak için aşağıdaki talimatları uygulayabilirsiniz:

1. Hasarlı Halıyı Değerlendirin

Halı yaması en çok yıpranmış, yanmış veya tamir edilemeyecek kadar lekelenmiş küçük alanlar için işe yarar.

2. Yama Parçası Bulun

İdeal olarak, yama parçası hasarlı alan ile aynı tip halıların yeni bir versiyonu olmalıdır. Bundan başka herhangi bir şeyle yapılan yamalar, hatta renk veya doku olarak birbirine yakın olan yamalar bile göze çarpabilir. Bunun için ilk olarak, halınızın görünmeyen alanlarından yama bulmayı deneyebilirsiniz. Bir başka yöntem olarak da halı dükkanlarından küçük parçalar satın alabilirsiniz. Yine de yama parçasının halınızla benzer olması gerektiğini unutmamalısınız.

3. Hasarlı Bölümü İşaretleyin

Hasarlı alanın etrafında bir kare oluşturmak için kalem kullanın. Halı bıçağı ya da maket bıçağı ile hasarlı bölümü kesin. Bu aşamada dikkatli olmalısınız, aksi halde halınızın geri kalanına da zarar verme ihtimaliniz yüksek. Hasarlı parçayı dikkatlice çekip çıkarın. Herhangi bir halı lifi veya bağı kalırsa, onları da kesin.

4. Yama Parçasını Yerleştirin

Hasarlı parçayı yama parçasının üzerine alın ve aynı boyutta ikinci bir parça kesin. Yama yapacağınız parçanın taban kısmına halı bandını yapıştırın. Halı bandını, halı parçasından biraz daha uzun kesmeyi de ihmal etmeyin. Son aşamada, yeni halı parçasını kesik bölüme iyice yerleştirin.