Halı Yıkama Bul
Kahve Lekesi Halıdan Nasıl Çıkarılır?
  • Halı Yıkama Bul
  • 24 Aralık 2021
  • 128

Kahve Lekesi Halıdan Nasıl Çıkarılır?

Bugünlerde en zor olan leke çeşitlerinden biri kahve lekesidir. Kahve içen insanların kaza sonucunda dökülme ve kalıcı olarak iz bırakma riski vardır. Kahvenin içerdiği maddelerden dolayı temizlenmesi zor olan kahve lekesi halıdan nasıl çıkarılır? Halıdan kahve lekesi nasıl çıkarılır? Sorularının cevap vermek için sizlere bu yazımızda detaylı bilgiler vereceğiz ve yazının ilerleyen sayfalarında kahve lekesinin çözümünü sizlerde öğreneceksiniz.

Halıda Oluşan Kahve Lekesi

Halılarımıza kahve dökülürse, duruma anında müdahale etmeliyiz. Çünkü beklediği zaman zarfında halıdaki kahve lekesi dokuların içerisine yerleşerek temizlenmesi zorlaşır. Bugünlerde en bilinen yöntemle, temiz bir bez ya da kâğıt havlu ile kahve lekeleri çok bastırılmadan halıdan alınabilir. Bir bardak suyun içerisine alkali bulunmayan deterjan koyulur. 1 dakikaya yayın süre boyunca, sıvı bez ya da kâğıt havlu ile emildikten sonra halının üzerinde basınçlı tampon hareketler ile bezin kahve lekesini emmesi beklenir.

Halıya Dökülen Kahve Lekesi Çıkar mı?

Kahve lekesi halıdan nasıl çıkarılır veyahut kolay yollarla lekeleri nasıl tamamen yok ederiz? Halılara dökülen kahve her zaman aklımıza ilk gelen yöntemler ile temizlenmeyebilmektedir. Dökülmüş olan kahvelerin yoğunluk durumlarına göre bu tarz lekelere farklı şekilde müdahale edilmesi gerekir. Halılara dökülen kahve lekeleri yukarı da bahsettiğimiz yöntemler çıkmazsa su bardağına 5/2 oranında sirke eklenerek bez parçası tampon olarak halıya yapıştırılır. Daha sonra temiz ve ılık olan suyla halı durulanıp, kalan nem kuru bir bez ya da kâğıt havluyla tampon işlemi uygulanır.

Leke çıkaran deterjanlar, halıdan kahve lekesini yok etmek için daha verimli sonuçlara ulaştırabilir. Öncesinde halıların üzeri az miktarda suyla ıslatılır. Sonraki süreçlerde yüzeylere uygulanan temizlik maddesi lekenin olduğu bölgeye dökülerek bekletilir ve yavaş bir biçimde silinir.

Çikolata Lekesi Halıdan Nasıl Çıkarılır?

Halıda oluşan çikolata lekesi üzerine soğuk su döküp, çamaşır deterjanıyla lekeyi bir havlu kullanıp hafif bir biçimde ovalayın. Sonrasında birkaç defa su ile lekeyi durulayın ve lekeden kurtulun.

Halıda Oluşan Mobilya İzleri Nasıl Yok Edilir?

Bu tarz çöküntü durumlarının üzerine bir buz küpü yerleştirin. Buzların erimesinden hemen sonra bir çatal ya da eski bir diş fırçası yardımıyla liflerin birbirinden ayrılmasını sağlamak için hassas bir biçimde fırçalama işlemi uygulayın. Böylelikle halınızın eski haline kavuştuğunu göreceksiniz.

Kahve ve Çay Lekelerini Halıdan Nasıl Sökeriz?

Halınıza dökülen çay ve kahvelerin yayılmasını engelleyin ve fırçalama işlemi uygulamak gibi bir hataya düşmeyin. Bir yemek kaşığı bulaşık deterjanı, ve bir kaşık sirkeyi ılık su ile karıştırın. Temiz olan süngeri karışıma batırıp lekeye uygulayınız. Lekeler gidene kadar sünger ile temizleme işlemlerini gerçekleştiriniz.

Halıdan Kahve Lekesini Çıkarmak İçin Bilinmesi Gereken Püf Noktalar Nelerdir?

  1. Limon ve su karışımı lekeleri halıdan sökmek için kullanılan önemli yöntemlerden biridir. Bir bardak su içerisine yarım limon sıkıldıktan sonra beyaz bir bez karışıma batırılır ve lekeli olan alan temizlenir.
  2. Karbonat ve mısır nişastası lekeli bölgeye serpilerek lekeden kurtulabilirsiniz. Çok bastırmadan karbonat yardımı ile leke ovulur ve sonraki aşamalarda mayi sabunuyla lekeli olan bölge silinerek sirkeyle durulanır.
  3. Bez ya da kâğıt havlunun beyaz olmasına dikkat edilmelidir. Renkli ve bez havlu kullanılırsa, lekeyi silerken halı renk verip daha fazla izin oluşmasına sebep olabilir.
  4. Kullanılan deterjanların alkali madde içermiyor olması gerekir. Bunun sebebi, alkali maddlerin temiz esnasında halının da fazla yıpranmasına neden olabilir.
  5. Halıya dökülen kahveye uygulanacak en pratik ve hızlı çözüm maden suyudur. Lekeli olan bölgelere 6 7 dakika kadar soda içerisinde bekletilip, daha sonra durulanır.