Halı Nasıl Boyanır?
  • Halı Yıkama Bul
  • 18 Kasım 2022
  • 3263

Halı Nasıl Boyanır?

Eski halılarınızı yenilemenin tek yolu onları atıp yenisini almak değildir. Halı boyama teknikleri ile eski halılarınıza yeni desenler eklemeniz mümkün. Bu işlemler ilk kez halı boyayacaklar için kulağa zor gibi gelse de birkaç noktaya dikkat edilmesi durumunda kolayca çok iyi sonuçlar alınabilir. Halı nasıl boyanır? Hangi boya ile halılar boyanır? Halı boyamak için hangi malzemeler gerekli? Bu soruların cevabını halı ve kilimlerini yenilemek isteyenler için yazımızda paylaşacağız.

Öncelikle halınızda değiştirmek istediğiniz yeri belirleyin. Hangi deseni kullanacaksanız onun nereye daha çok yakışacağını gözünüzde canlandırın. Halının hangi noktalarını boyayacağınızı belirledikten sonra o noktanın simetrisine de aynı işlemleri yapmanız daha kesin sonuçlar almanızı sağlar. Tercihinize göre simetrik olmayan, birbirinden farklı desenler de kullanabilirsiniz. Bunların estetik bir biçimde halıya yerleştirilmesiyle de farklı sonuçlar alınabilir.

Halınızı nasıl boyamak istediğinizi belirleyin. Çizgili desenler kullanacaksanız bunun için satılan hazır şablonları alarak kolayca desenleri halıya aktarabilirsiniz.

Hazır Şablonla Halı Boyama

Şablonla halılarınızı boyamak için, aldığınız şablonu istediğiniz yere yapıştırın. Yapıştırma işlemi için bant kullanabilirsiniz. Bant kullanmak önemlidir. Bu sayede boyama yaparken istediğiniz şeklin dışındaki yerleri daha rahat koruyabilirsiniz. İstediğiniz şablonu halıya aktarmanız daha kolay hale gelir. Ayrıca boyayı halının kenarlarına yapıyorsanız bant kullanarak akan boyanın halının altına gitmesini de bu şekilde önleyebilirsiniz.

Bantları yapıştırdıktan sonra boyama işlemine geçin. Boyamayı bitirdikten sonra bantları sökün. Bantları çıkardıktan sonra şablon üzerine eklemek istediğiniz özel desenler varsa bunları da ekleyebilirsiniz. Burada kullanacağınız desenler sizin yaratıcılığınız ve tarzınızı yansıtacak desenler olacaktır.

Sprey boya kullanacaksanız çok yakından veya çok uzaktan sıkmamanız gerekir. Yakından sıktığınız sprey halının bir bölümünün daha koyu olmasına neden olabilir. Çok uzak tutarsanız bant dışına boyayı taşırabilirsiniz.

Bu işlem de tamamlandıktan sonra halıyı kuruması için bırakın. Kuruma süresi ne tür bir boya kullandığınıza göre değişir. Boya tamamen kuruduktan sonra halınızı yeniden kullanabilirsiniz.

Halı Boyama Malzemeleri

Halı boyamak için gereken malzemeler;

  • Maskeleme Bandı,
  • Sprey Boya,
  • Hazır Şablon,
  • Zemini korumak için örtü veya gazete,
  • Makas

Halı Boyamak İçin Hangi Boya Kullanılır?

Halılarınızı boyamak için sprey boya veya kumaş boyası kullanabilirsiniz. Bu boyalar halınıza zarar vermez. Kuruma süresi daha kısadır ve boya daha uzun süre halıda kalır. Bu tür boyaları alırken kaliteli ürünler seçmeniz de halıda kalma süresini uzatır. İstediğiniz renk daha kolay elde edilir.

Hazır Şablonları Dışında Halı Boyanabilir Mi?

İstediğiniz gibi bir şablon bulamadıysanız bant yardımı ile kendi desenlerinizi de oluşturabilirsiniz. Bunun için maskeleme bantlarını istediğiniz şekilde halıya yapıştırın. Bunun için cetvel kullanmanız, birden fazla desen uygulamanız halinde boyutları eşit şekilde ve eşit açıyla ayarlanmasına yardımcı olur.

Hazır şablonlar kullanmayarak daha yaratıcı boyamalar da yapabilirsiniz. Halı boyama kişinin tamamen kendi zevki ile yapılabilir.

Boya Halıya Zarar Verir Mi?

Halı boyama genelde eski halıları yeni ve modern bir görünüme kavuşturmak için tercih edilir. Bunun dışında hobi amaçlı olarak yapılan boyamalar veya eski halısından sıkılıp yeni bir tarzda halı isteyenler de boyama yapabilmektedir.

Yapılan boyalar halı yüzeyinden tekrar çıkartılamaz. Üzerine yeniden bir boya yapılmak istendiğinde yeni boyanın rengi tam olarak halıya çıkmaz. Bu nedenle halı boyayacaksanız yeni bir halı yerine eski bir halı üzerinde bunları yapmayı deneyebilirsiniz.

Sprey ve kumaş boyaları halı yüzeyine zarar vermese de belirttiğimiz sebepler ile geri dönüşü olmadığı için düşünülerek yapılmalıdır.